Friday, August 31, 2012

Ο Πρύτανης Μυλόπουλος απάντησε σε όλα για το ΑΠΘ!

 

Κλείσε την εκπομπή σου!

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε στα ΜΜΕ ο Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μυλόπουλος. Εστίασε στην ανάγκη και τη δική του λειτουργία υπέρ της πλήρους διαφάνειας, απάντησε σε δημοσιεύματα για τα οικονομικά και τις υποδομές του ΑΠΘ, καθώς και για τις σχέσεις του Πανεπιστημίου με την Εταιρία Αξιοποίησης και το επίπεδο σπουδών στο μεγαλύτερο δημόσιο πανεπιστήμιο της χώρας, όπως χαρακτηριστικά το ανέφερε.

Ανάγκη διάφανης λειτουργίας

Σύμφωνα με τον κ. Μυλόπουλο και σε ό,τι αφορά τη διαφάνεια: «Το ΑΠΘ, σήμερα που πλήττεται από πρωτοφανή και διαρκή συκοφαντική δυσφήμιση, περισσότερο από κάθε άλλον επιθυμεί να χυθεί φως παντού. Επιθυμούμε, δηλαδή, την πλήρη διαλεύκανση τόσο της σημερινής οικονομικής του κατάστασης, όσο και εκείνης των τελευταίων ετών, που οδήγησε στη σημερινή δυσπραγία. Επιθυμία μας είναι ακόμη να αναδειχθεί η αλήθεια για όλα τα οικονομικά στοιχεία, που παρουσιαζόμενα επιλεκτικά και εντέχνως στον Τύπο δημιουργούν εσφαλμένες εντυπώσεις σε βάρος του Πανεπιστημίου μας και της διοίκησής του.

Όπως είναι γνωστό, άλλωστε, η πρώτη μας κίνηση μόλις αναλάβαμε τη διοίκηση του ΑΠΘ το 2010 και πριν ακόμη αναγκαστούμε από το σχετικό νόμο, δημοσιοποιήσαμε -και εξακολουθούμε μέχρι σήμερα να το κάνουμε- στη Διαύγεια όλες τις οικονομικές κινήσεις και όλα τα οικονομικά στοιχεία του Πανεπιστημίου μας. Αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής, άλλωστε, είναι και το γεγονός ότι πολύ συχνά τελευταία γίνονται γνωστά όλα τα οικονομικά μας στοιχεία».

Ακόμα, ο Πρύτανης τόνισε για το θέμα ότι «εναρμονιζόμενοι πλήρως, λοιπόν, με την πολιτική του Υπουργείου Παιδείας και μετά από μια μακρά και σε βάθος συζήτηση χθες με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, σας καλέσαμε σήμερα εδώ για να σας παρουσιάσουμε όλη την αλήθεια», ενώ κλείνοντας υπογράμμισε πως «η γυναίκα του Καίσαρα, εξάλλου, δεν αρκεί να είναι, αλλά πρέπει και να φαίνεται τίμια»!

Τα δύσκολα οικονομικά

Για την πραγματική οικονομική κατάσταση του ΑΠΘ, ο κ. Μυλόπουλος υποστήριξε ότι τα δυσφημιστικά στοιχεία που δημοσιεύονται παρουσιάζουν κατά τρόπο τηνπροσπάθεια επιβίωσης του σε συνθήκες δραστικών περικοπών του δημόσιου προϋπολογισμού και των δημόσιων επενδύσεών του, αναφέροντας πως οι περικοπές αυτές ανήλθαν το 2011 σε ύψος 40% για τον τακτικό προϋπολογισμό και 75% για τις δημόσιες επενδύσεις αντίστοιχα των χρημάτων που επί χρόνια ελάμβανε το ΑΠΘ.

Είπε χαρακτηριστικά ότι: «Το έλλειμμα αυτό, προκειμένου το Πανεπιστήμιο να λειτουργήσει με τις ίδιες ακαδημαϊκές μονάδες, με το ίδιο πλήθος φοιτητών, αλλά και τον ίδιο αριθμό εργολαβικών εργαζομένων και άρα με το ίδιο -περίπου- ύψος λειτουργικών δαπανών, αντιμετωπίστηκε από τη δική μας διοίκησης με τρεις τρόπους:

 Με δραστική εξοικονόμηση των λειτουργικών του δαπανών της τάξης του 22%.

Με εφαρμογή ενός προγράμματος αξιοποίησης ιδίων εσόδων, το οποίο όμως για την πρώτη χρονιά εφαρμογής απαιτούσε δαπάνη για δημιουργία νέων υποδομών (ανακατασκευή καταστήματος «Λογότυπος», κυλικείων κλπ.). Υπενθυμίζεται ότι με τον τρόπο αυτό δεν επιτυγχάνεται μόνο η ενίσχυση των εσόδων του ιδρύματος, αλλά ελέγχεται καλύτερα η λειτουργία μιας σειράς δραστηριοτήτων («Λογότυπος», κυλικεία, εκδοτικός οίκος κλπ.), ελέγχεται καλύτερη η τιμολογιακή τους πολιτική και ανοίγουν θέσεις εργασίες σε φοιτητές που αποδεδειγμένα το έχουν ανάγκη.

Με εξεύρεση εναλλακτικών εσόδων, που επιτεύχθηκε με την αξιοποίηση μέρους του αποθεματικού της Εταιρίας του ΑΠΘ σε ύψος 20% του τακτικού προϋπολογισμού του. Στις δαπάνες αυτές για το 2011 αναφέρονται τα πρόσφατα δημοσιεύματα του Τύπου.

Διαστρέβλωση

Σχετικά με πρόσφατα αρνητικά δημοσιεύματα για το ΑΠΘ ο κ. Μυλόπουλος τόνισε ότι:

Δεν υπάρχει ούτε τουαλέτα στο γραφείο του Πρύτανη, ούτε φυσικά δαπάνη γι’ αυτήν. Η αλήθεια είναι ότι ο αντίστοιχος κωδικός, ύψους περίπου 30.000 ευρώ αναφέρεται σε δαπάνες ανακατασκευής μέρους του 7ου ορόφου του Κτιρίου Διοίκησης, μεταξύ των οποίων οι υγειονομικοί χώροι του ορόφου, η κουζίνα και ένας χώρος πολλαπλών χρήσεων, καθώς και στην ανακατασκευή μέρους του ισογείου του Κτιρίου Διοίκησης, το οποίο και είχε υποστεί φθορές από εμπρησμό.

Δεν υπάρχουν νέα έργα στην κατασκήνωση του ΑΠΘ, αλλά δαπάνες που αντιστοιχούν στην ολοκλήρωση και στην αποπληρωμή συμβατικών υποχρεώσεων από έργα που είχαν ξεκινήσει κατά τη διάρκεια της προηγούμενης διοίκησης στις κατασκηνώσεις, όπως π.χ. ο βιολογικός καθαρισμός. Σημειώνεται ότι το ΑΠΘ είναι το μόνο Πανεπιστήμιο που διαθέτει κατασκήνωση, στην οποία –σε μια εποχή δύσκολη οικονομικά- περίπου 30.000 φοιτητές και εργαζόμενοί του έχουν την ευκαιρία διακοπών χαμηλού κόστους. Με την έννοια αυτή η κατασκήνωση αποτελεί μέρος της φοιτητικής μέριμνας του ΑΠΘ.

Ο κωδικός «διάφορα έξοδα» αντιστοιχεί σε δαπάνες για αγορά εργαστηριακού εξοπλισμού και αναλώσιμων για την κάλυψη μέρους των λειτουργικών αναγκών των ακαδημαϊκών μονάδων του ΑΠΘ. Πρόκειται δηλαδή για δαπάνες που έγιναν από την Εταιρία, προκειμένου να καλυφθούν ανάγκες που δε θα είχαν καλυφθεί εξαιτίας της μείωσης του τακτικού προϋπολογισμού.

Η δαπάνη περίπου 235.000 ευρώ δεν αναφέρεται μόνο στη διαρρύθμιση του καταστήματος «Λογότυπος» έκτασης 180 τ.μ., όπως αναφέρθηκε, αλλά και στην ανακατασκευή και την αντιστήριξη και ενίσχυση για λόγους στατικής επάρκειας του φέροντος οργανισμού του ευρύτερου χώρου, έκτασης 400 τ.μ., καθώς και στην εκ νέου διαμόρφωση σε άλλον όροφο δύο γραφείων, που αναγκαστικά μεταφέρθηκαν εκεί.

Η ανακατασκευή των κυλικείων κόστισε 55.000 ευρώ.

Τα 244.000 ευρώ με τα οποία ηλεκτροφωτίστηκε η πανεπιστημιούπολη, κάτι που αποτελούσε πάγιο αίτημα της πανεπιστημιακής κοινότητας επί σειρά ετών, βοήθησαν στη μείωση της εγκληματικότητας κατά περίπου 50%.

Η δαπάνη ύψους 430.189 ευρώ που αναφέρεται ως «σχεδιασμός και εσωτερικός κανονισμός της Εταιρίας» αντιστοιχεί στη μισθοδοσία 90 εργαζομένων.

Τμήμα των δαπανών που παρουσιάζονται αφορά ακόμα λειτουργικές ανάγκες της Φοιτητικής Λέσχης, η λειτουργία της οποίας θα είχε διακοπεί, αν δεν είχε ενισχυθεί από την Εταιρία, καθώς και την κάλυψη της μισθοδοσίας εργολαβικών υπαλλήλων.

Εναλλακτική πηγή εσόδων η Εταιρία Αξιοποίησης

Για την κριτική που έχει υποστεί σε σχέση με την Εταιρία Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του ΑΠΘ ο Πρύτανης δήλωσε ότι αυτή αποτέλεσε εναλλακτική πηγή εσόδων και στήριξε με το αποθεματικό της μέρος των λειτουργικών δαπανών του ΑΠΘ, καθώς και μέρος των δαπανών που θα καλύπτονταν από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

Για τον κ. Μυλόπουλο: «Αυτή ήταν συνειδητή επιλογή της διοίκησης και στη Συγκλήτου του ΑΠΘ, προκειμένου να μην υποβαθμιστεί ούτε κατ’ ελάχιστον η εκπαιδευτική και ερευνητική δραστηριότητα. Παρά το γεγονός, πάντως, ότι η Εταιρία κάλυψε ένα σημαντικό μέρος των δαπανών αυτών, τα έξοδά της για το 2011 ήταν κατά 30% μειωμένα σε σχέση με το 2010.

Γι’ αυτό, άλλωστε, και η Σύγκλητος του ΑΠΘ, την Τετάρτη 29 Αυγούστου κι έπειτα από εξαντλητική συζήτηση και αναλυτική παρουσίαση όλων των οικονομικών στοιχείων της Εταιρίας, υπερψήφισε ομόφωνα τον απολογισμό και τον προϋπολογισμό της. Σημειώνεται ακόμη ότι οι δαπάνες αυτές, έκτος από την έγκριση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας και τον έλεγχο της Συγκλήτου έχουν περάσει και από πλήρη διαχειριστικό έλεγχο από το Σώμα α Ορκωτών Λογιστών

Ακόμα, ο Πρύτανης παρακάλεσε τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, κάθε φορά που αναφέρονται σε στοιχεία λειτουργίας του ΑΠΘ, να επικοινωνούν με τη διοίκηση του Ιδρύματος, διαβεβαιώνοντας ότι τα πάντα είναι απόλυτα διαφανή σε ελεύθερη πρόσβαση για τον καθένα.

Πανεπιστήμιο υψηλών προδιαγραφών

Ο κ. Μυλόπουλος στάθηκε, ακόμα, στο γεγονός ότι η διαχείριση του δημοσίου χρήματος γίνεται με απόλυτο σεβασμό «ακόμη και στο τελευταίο ευρώ» και παρακάλεσε για τη συμβολή του Τύπου στην αποκατάστασει του προφίλ του μεγαλύτερου δημόσιου πανεπιστημίου, καθώς θεωρεί ότι σε αυτό γίνεται σπουδαίο ακαδημαϊκό έργο, ενώ παράλληλα τόνισε ότι «ο αγώνας για ένα δημόσιο Πανεπιστήμιο υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών θα συνεχιστεί παρά τις επιθέσεις»!

via]

0 comments:

Post a Comment