Saturday, August 25, 2012

Σαμαράς – Μέρκελ | Ευχαριστημένη η κυβέρνηση, κριτική ΣΥΡΙΖΑ

 

Κλείσε την εκπομπή σου!

Ευχαριστημένη η κυβέρνηση από τη συνάντηση Σαμαρά-Μέρκελ!

Σκληρή κριτική από την αξιωματική αντιπολίτευση…

Μετά τους αρχικούς χαμηλούς τόνους προ συναντήσεως Σαμαρά-Μέρκελ, αισιοδοξία τώρα επικρατεί στις τάξεις της κυβέρνησης για την πορεία των δύσκολων τελευταία ελληνογερμανικών και κατ’ επέκταση ελληνοευρωπαϊκών σχέσεων. Συνεργάτες του πρωθυπουργού διαβεβαίωναν ότι το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ θα είναι το τελευταίο που θα επιβληθεί στον ελληνικό λαό και όσους έχουν σηκώσει μέχρι τώρα το μεγαλύτερο βάρος. Η συνάντηση επεκτάθηκε άλλα 40 λεπτά, πέραν του προγραμματισμένου επίσημου χρόνου της, κι ο ο πρωθυπουργός έκανε σαφές ότι “η Ελλάδα θα μείνει συνεπής στις δεσμεύσεις της και θα ικανοποιήσει τις υποχρέωσεις της”. Η ελληνική αντιπροσωπεία θεωρεί ότι έγινε το πρώτο σημαντικό βήμα, όχι απλώς για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Ελλάδας, αλλά και για την άρση της δυσπιστίας στις σχέσεις των δύο χωρών, που είχε επικρατήσει τα τελευταία χρόνια. Στις συναντήσεις συζητήθηκαν όλα τα θέματα σε βάθος και οι Έλληνες αρμόδιοι παρουσίασαν εκτεταμένα τις απόψεις της ελληνικής πλευράς ακόμη και για το πως η ύφεση επιβαρύνει το έλλειμμα σε έναν φαύλο κύκλο που μπορεί να σπάσει μόνο με την επιστροφή της οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά. Συζητήθηκαν, ακόμα, οι ιδιωτικοποιήσεις, οι διαρθρωτικές αλλαγές, όπου οι παράγοντες της γερμανικής κυβέρνησης έθεταν το ερώτημα γιατί δεν τηρούνται τα συμφωνηθέντα και δεν καλύπτονται τα χρονοδιαγράμματα. Η ελληνική αντιπροσωπεία επιχειρηματολόγησε ότι ήδη στα πέντε χρόνια της ύφεσης αθροιστικά το ΑΕΠ έχει μειωθεί κατά 20% και ότι, καθώς προβλέπεται ότι θα συνεχιστεί μέχρι το 2015, θα φθάσει στο 30%. Η κυβέρνηση θεωρεί ζωτικής σημασίας να σταματήσει η ασφυξία από την έλλειψη ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας που οδηγεί σε περαιτέρω μείωση των εισοδημάτων και επιδεινώνει την ύφεση. Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κ. Σόιμπλε, από την πλευρά του, ενδιαφέρθηκε για το αν το χρέος της χώρας θα είναι βιώσιμο το 2020. Συμφώνησαν, δε, να δημιουργηθεί ένα Ελληνικό Ταμείο Ανάπτυξης, στο οποίο θα συμμετέχουν και γερμανική τράπεζα, αλλά και ιδιώτες προκειμένου να διατεθούν πόροι για την ανάπτυξη. Με τους Γερμανούς αρμοδίους συζητήθηκε και το θέμα της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής. Ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης θα συναντηθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου με την αρμόδια υπουργό της Ελβετίας, προκειμένου να εφαρμοστεί μία συμφωνία για τη φορολόγηση των καταθέσεων, ανάλογη με εκείνη που έχει γίνει με την Αγγλία και τη Γερμανία. Συμφωνήθηκε επίσης η γερμανική κυβέρνηση να παράσχει τεχνογνωσία και να βοηθήσει στις διαρθρωτικές αλλαγές και στις μεταρρυθμίσεις, όπως στον τομέα της υγείας.

«Υποταγή Σαμαρά» καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ

«Τα δίνει όλα και δεν παίρνει τίποτα» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το αποτέλεσμα της συνάντησης Μέρκελ – Σαμαρά, καταγγέλλοντας για τον Έλληνα Πρωθυποργο «υποταγή του στη γερμανική ακαμψία που διαλύει μέσω των ακραίων αντικοινωνικών νεοφιλελεύθερων πολιτικών την Ελλάδα, αποδομώντας συνολικά και την Ευρώπη». Στην ανακοίνωση ακόμα αναφέρεται ότι:

«Τίποτα το νέο δεν προέκυψε από τη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού με την γερμανίδα καγκελάριο, κυρία Μέρκελ. Μάταια ο ελληνικός λαός περίμενε να ακούσει κάτι που να θυμίζει την έννοια της επαναδιαπραγμάτευσης από τα χείλη του πρωθυπουργού. Αντ’ αυτού, επαναλήφθηκαν για άλλη μια φορά όρκοι πίστης στην απαρέγκλιτη εφαρμογή της αποτυχημένης και κοινωνικά καταστροφικής μνημονιακής πολιτικής, και ιδιαίτερα στην επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και της εκποίησης του δημόσιου πλούτου της χώρας χάριν των δανειστών» και προστίθεται πως «Η θρυλούμενη επιμήκυνση και επαναδιαπραγμάτευση πνίγηκαν στα «κύματα συμπάθειας» της κ. Μέρκελ προς τον «δοκιμαζόμενο» ελληνικό λαό, αλλά και την αναμονή της Έκθεσης της Τρόικα».

via]

0 comments:

Post a Comment